Čas prípravy . 1 a ½ hodiny Náročnosť : stredná Počet porcií : 5 ks
Tenké plátky jemného kysnutého cesta natočeného na rolkách a obalené v obľúbených príchutiach. Trdelníky orechové, škoricové, kakaové či kokosové. Tradičné slovenské kysnuté pečivo, ktoré má na našom území už veľmi dlhú históriu.
POTREBUJEME
- 150 g preosiatej hladkej múky
- 100 g preosiatej polohrubej múky
- 100 ml teplého rastlinného mlieka
- 20 g čerstvého droždia
- 1 PL kryštálového cukru
- štipka soli
- 50 g roztopeného rastlinného tuku
- 2 PL rastlinného oleja na potieranie
- 2 a ½ balíka škoricového cukru
- 5 ks stredne veľkých plechoviek
- alobal na obalenie plechoviek
- Do stredne veľkej misky preosejeme 150 g hladkej múky a 100 g polohrubej múky. Primiešame štipku soli.
- V prostriedku päsťou vyrobíme jamku do ktorej rozdrvíme 20 g čerstvého droždia. Vrch droždia posypeme 1 PL kryštálového cukru a zalejeme 100 ml teplého mlieka. Misku prikryjeme čistou utierkou a necháme nakysnúť 15 minút.
- Rastlinný tuk roztopíme a prilejeme k vykysnutému kvásku. Rukami vypracujeme pevné nelepivé cesto. Hrudku cesta poprášime hladkou múkou a odložíme kysnúť na približne 45 minút. Ideálne miesto na kysnutie je napríklad rúra pre svoju stálu teplotu.
- Rúru predhrejeme na 160℃.
- Pripravené plechovky ( prázdne ) si obalíme v alobale. Takto pripravené plechovky potrieme rastlinným olejom.
- Vykysnuté cesto premiestnime na pomúčenú dosku a vyvaľkáme na hrúbku 0,5 cm. Z vyvaľkaného plátu narežeme tenké pásiky s šírkou 1cm.
- Každú plechovku obalíme tenkými pásikmi tak, aby sa navzájom prekrývali. Pásy akoby natáčame na plechovku.
- Natočené trdelníky potrieme rastlinným olejom a hrubo obalíme v škoricovom cukre. Takto pripravené trdelníky na plechovkách položíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Trdelníky necháme dodatočne podkysnúť na plechovke aspoň 10 minút.
- Pečieme v predhriatej rúre približne 20 minút.
- Po vytiahnutí z rúry necháme trošku ochladnúť a podávame.
- Škoricový cukor môžeme nahradiť podľa chuti – trdelníky sa tradične pripravujú obalené vo vlašských orechoch alebo v kakaovom prášku.
Dobrú chuť