Vegánske škoricové trdelníky

Rate this post

Čas prípravy . 1 a ½ hodiny Náročnosť : stredná Počet porcií : 5 ks

Tenké plátky jemného kysnutého cesta natočeného na rolkách a obalené v obľúbených príchutiach. Trdelníky orechové, škoricové, kakaové či kokosové. Tradičné slovenské kysnuté pečivo, ktoré má na našom území už veľmi dlhú históriu.

POTREBUJEME

  • 150 g preosiatej hladkej múky
  • 100 g preosiatej polohrubej múky
  • 100 ml teplého rastlinného mlieka
  • 20 g čerstvého droždia
  • 1 PL kryštálového cukru
  • štipka soli
  • 50 g roztopeného rastlinného tuku
  • 2 PL rastlinného oleja na potieranie
  • 2 a ½ balíka škoricového cukru
  • 5 ks stredne veľkých plechoviek
  • alobal na obalenie plechoviek
  1. Do stredne veľkej misky preosejeme 150 g hladkej múky a 100 g polohrubej múky. Primiešame štipku soli.
  2. V prostriedku päsťou vyrobíme jamku do ktorej rozdrvíme 20 g čerstvého droždia. Vrch droždia posypeme 1 PL kryštálového cukru a zalejeme 100 ml teplého mlieka. Misku prikryjeme čistou utierkou a necháme nakysnúť 15 minút.
  3. Rastlinný tuk roztopíme a prilejeme k vykysnutému kvásku. Rukami vypracujeme pevné nelepivé cesto. Hrudku cesta poprášime hladkou múkou a odložíme kysnúť na približne 45 minút. Ideálne miesto na kysnutie je napríklad rúra pre svoju stálu teplotu.
  4. Rúru predhrejeme na 160℃.
  5. Pripravené plechovky ( prázdne ) si obalíme v alobale. Takto pripravené plechovky potrieme rastlinným olejom.
  6. Vykysnuté cesto premiestnime na pomúčenú dosku a vyvaľkáme na hrúbku 0,5 cm. Z vyvaľkaného plátu narežeme tenké pásiky s šírkou 1cm.
  7. Každú plechovku obalíme tenkými pásikmi tak, aby sa navzájom prekrývali. Pásy akoby natáčame na plechovku.
  8. Natočené trdelníky potrieme rastlinným olejom a hrubo obalíme v škoricovom cukre. Takto pripravené trdelníky na plechovkách položíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
  9. Trdelníky necháme dodatočne podkysnúť na plechovke aspoň 10 minút.
  10. Pečieme v predhriatej rúre približne 20 minút.
  11. Po vytiahnutí z rúry necháme trošku ochladnúť a podávame.
  12. Škoricový cukor môžeme nahradiť podľa chuti – trdelníky sa tradične pripravujú obalené vo vlašských orechoch alebo v kakaovom prášku.

Dobrú chuť

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *