Vegánska kapustnica so slivkami a domácou smotanou

Rate this post

Čas prípravy . 1 a ½ hodiny Náročnosť : ľahká Počet porcií : 5-6 porcií

Na štedrovečernom či novoročnom stole nesmie chýbať tradičná slovenská kapustnica. Mnohí sa na hustú kapustovú polievku tešia celý rok. Pripraviť si ju vieme kedykoľvek, no sviatočná má svoje čaro. Vegánska kapustnica s hustou kokosovo – ovsenou smotanou, lesnými hríbami a sušenými slivkami.

POTREBUJEME

  • 400 g kyslej kapusty
  • 1 ks stredne veľká cibuľa
  • 3 ks strúčiky cesnaku
  • 4 ks sušených sliviek
  • hrsť sušených alebo mrazených hríbov
  • 2 PL rastlinného oleja
  • 1 ČL mletej rasce
  • 1 ČL sladkej mletej papriky
  • 2 ks bobkového listu
  • 2 ks nového celého korenia
  • 3 ks čierneho celého korenia
  • 1 PL púpavového medu alebo kryštálového cukru
  • štipku soli a čierneho mletého korenia
  • 1 l vody + 200 ml na podliatie
  1. Kyslú kapustu premyjeme v studenej vode. V stredne veľkom hrnci rozpálime 2 PL rastlinného oleja a pridáme nadrobno nakrájanú stredne veľkú cibuľu. K cibuli primiešame 1 ČL mletej rasce, 1 ks bobkového listu, 3 ks čierneho celého korenia a 2 ks nového celého korenia. Cibuľu s korením trošku posolíme, aby pustili šťavu. Pražíme približne 2 minúty. K udusenej cibuli pridáme 3 strúčiky prelisovaného cesnaku. Popražíme 1 minútu. Do cibuľovo cesnakovej zmesi primiešame hrsť lesných hríbov – sušených alebo mrazených.
  2. Ak do kapustnice použijeme sušené hríby, je nutné ich vopred namočiť do vody. Sušené hríby pridávame do kapustnice aj s vodou, v ktorej boli namočené. Hríby podlejeme 1 dcl vody. Poprášime 1 ČL sladkej mletej červenej papriky a premiešame. Pre sladšiu a výraznejšiu chuť pridávame do kapustnice 4 ks sušených sliviek. Okoreníme čiernym mletým korením, podlejeme 1 l vody a varíme približne 1 hodinu ( do zmäknutia kapusty ).
  3. Domácu smotanu si vyrobíme tak, že zalejeme 1 hrnček ovsených vločiek a 1 hrnček kokosu 700 ml vriacej vody. Necháme odstáť približne hodinu. Po hodine zmes rozmixujeme a precedíme cez gázu. Smotanu trošku posolíme, čím ju zakonzervujeme. Takto pripravená chutná smotana vydrží v chlade aj niekoľko dní. Ak si plánujeme varenie uľahčiť, použijeme kupovanú sójovú smotanu napr. od značky Alpro.
  4. Ak je kapustnica uvarená, dochutíme ju 1 PL púpavového medu alebo kryštálového cukru, pridáme soľ a korenie podľa potreby.
  5. Kapustnicu podávame s rastlinnou smotanou. Ako prílohu môžeme zvoliť zemiaky alebo domáci chlieb.

Dobrú chuť

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *