Čas prípravy . 1 h 45 minút Náročnosť : obtiažna Počet porcií : 30 ks
História bratislavských alebo prešporských rožkov siaha až do konca 16. storočia. Rožky sa pečú výhradne makové a orechové, pričom makové sa stáčajú do tvaru podkovy a orechové do písmena C. Starý recept na bratislavské rožky nesie už takmer storočie potravinársku ochrannú známku, ktorú dostali ako prvý na území dnešného Slovenska.
POTREBUJEME
- 500 g hladkej preosiatej múky
- 40 g čerstvého droždia
- 60 g + 1 PL kryštálového cukru
- 150 ml rastlinného mlieka
- 150 g rastlinného tuku
- štipka soli
- Maková plnka
- 150 g mletého maku
- 125 ml rastlinného mlieka
- 150 g práškového cukru
- Orechová plnka
- 150 g mletých vlašských orechov
- 125 ml rastlinného mlieka
- 150 g práškového cukru
- Do 150 ml teplého rastlinného mlieka rozdrvíme 1 kocku droždia a posypeme 1 PL kryštálového cukru. Prikryjeme čistou utierkou a necháme na teplom mieste 15 minút nakysnúť.
- Preosejeme 500 g hladkej múky. Primiešame štipku soli, 60 g kryštálového cukru, kvások a 150 g roztopeného rastlinného tuku. Vymiesime nelepivé cesto, ktoré necháme 1 hodinu na teplom mieste kysnúť.
- Medzitým pripravíme plnky. Do menšieho kastróliku nalejeme 125 ml rastlinného mlieka do ktorého nasypeme 150 g práškového cukru. Mlieko s cukrom pomaly miešame a zohrievame. Ak je mlieko a cukor zohriaté ( nie zovreté ) nasypeme 150 g mletého maku.
- Privedieme k varu.
- Miešame kým mak s mliekom nezhustne. Zmes odložíme bokom a postup zopakujeme s orechami.
- Vykysnuté cesto preklopíme na poriadne pomúčenú dosku a rozdelíme na 30 ks. Každý kus by mal vážiť približne 30 g.
- Odrezané kúsky dotvarujeme na malé bochníčky a necháme podkysnúť 15 minút.
- Rúru predhrejeme na 200℃.
- Vykysnuté bochníčky rozvaľkáme na tenký plát.
- Na podlhovastejšiu stranu plátu nanesieme hrubú vrstvu plnky, stočíme a upevníme okraje.
- Ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Makové rožky tvarujeme do podkovy a orechové do písmena C.
- Rožky potrieme z vrchu roztopeným rastlinným tukom a pečieme 12 minút.
- Podávame posypané práškovým cukrom.
Dobrú chuť