Vegan bratislavské rožky

Rate this post

Čas prípravy . 1 h 45 minút Náročnosť : obtiažna Počet porcií : 30 ks

História bratislavských alebo prešporských rožkov siaha až do konca 16. storočia. Rožky sa pečú výhradne makové a orechové, pričom makové sa stáčajú do tvaru podkovy a orechové do písmena C. Starý recept na bratislavské rožky nesie už takmer storočie potravinársku ochrannú známku, ktorú dostali ako prvý na území dnešného Slovenska.

POTREBUJEME

  • 500 g hladkej preosiatej múky
  • 40 g čerstvého droždia
  • 60 g + 1 PL kryštálového cukru
  • 150 ml rastlinného mlieka
  • 150 g rastlinného tuku
  • štipka soli
  • Maková plnka
  • 150 g mletého maku
  • 125 ml rastlinného mlieka
  • 150 g práškového cukru
  • Orechová plnka
  • 150 g mletých vlašských orechov
  • 125 ml rastlinného mlieka
  • 150 g práškového cukru
  1. Do 150 ml teplého rastlinného mlieka rozdrvíme 1 kocku droždia a posypeme 1 PL kryštálového cukru. Prikryjeme čistou utierkou a necháme na teplom mieste 15 minút nakysnúť.
  2. Preosejeme 500 g hladkej múky. Primiešame štipku soli, 60 g kryštálového cukru, kvások a 150 g roztopeného rastlinného tuku. Vymiesime nelepivé cesto, ktoré necháme 1 hodinu na teplom mieste kysnúť.
  3. Medzitým pripravíme plnky. Do menšieho kastróliku nalejeme 125 ml rastlinného mlieka do ktorého nasypeme 150 g práškového cukru. Mlieko s cukrom pomaly miešame a zohrievame. Ak je mlieko a cukor zohriaté ( nie zovreté ) nasypeme 150 g mletého maku.
  4. Privedieme k varu.
  5. Miešame kým mak s mliekom nezhustne. Zmes odložíme bokom a postup zopakujeme s orechami.
  6. Vykysnuté cesto preklopíme na poriadne pomúčenú dosku a rozdelíme na 30 ks. Každý kus by mal vážiť približne 30 g.
  7. Odrezané kúsky dotvarujeme na malé bochníčky a necháme podkysnúť 15 minút.
  8. Rúru predhrejeme na 200℃.
  9. Vykysnuté bochníčky rozvaľkáme na tenký plát.
  10. Na podlhovastejšiu stranu plátu nanesieme hrubú vrstvu plnky, stočíme a upevníme okraje.
  11. Ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Makové rožky tvarujeme do podkovy a orechové do písmena C.
  12. Rožky potrieme z vrchu roztopeným rastlinným tukom a pečieme 12 minút.
  13. Podávame posypané práškovým cukrom.

Dobrú chuť

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *