Čas prípravy . 45 minút Náročnosť : ľahká Počet porcií : 3-4
Hlavný štedrovečerný chod takmer v každej domácnosti bezpodmienečne tvorí ryba a šalát. Byť vegánom neznamená rušiť zaužívané tradície. Chutnú vegánsku rybu si jednoducho pripravíme pomocou nori riasy, ktorá dodá tofu známu rybaciu chuť. Ľahká vegánska majonéza len z dvoch základných ingrediencií je tak výborná, že si ju zamiluje celá rodina.
POTREBUJEME
Vegánska ryba
- 1 ks biele tofu ( pre dve osoby )
- 1 PL vločiek z nori riasy
- 2 PL cícerovej múky / polohrubej múky
- 2 PL špaldovej / hladkej múky
- 2 PL strúhanky
- rastlinné mlieko podľa potreby
- soľ a čierne mleté korenie
Zemiakový šalát
- 1 kg uvarených zemiakov v šupke
- 1 ks zaváraná zelenina ( hrášok a mrkva )
- 2 ks kyslej zaváranej uhorky
- 1 ks stredne veľká cibuľa
- 1 ks šťava z citrónu
- 2 PL jemnej horčice
- 1 PL kryštálový cukor
- 100 ml rastlinného mlieko
- 200 ml olivového / rastlinného oleja
- Ako prvý pripravíme zemiakový šalát. Uvarené zemiaky pretlačíme na menšie kocky cez sitko na zemiaky. Pridáme zaváranú zeleninu, nadrobno nakrájanú cibuľu a kyslú uhorku.
- Domácu majonézu vyrobíme tak, že rozmixujeme 100 ml rastlinného mlieka ( napríklad sójové ) s 200 ml rastlinného oleja. Majonézu trošku osolíme a pridáme 1 ČL jemnej horčice.
- K zemiakovému šalátu primiešame vymixovanú majonézu a dochutíme šťavou z celého citrónu, ocukríme, okoreníme a osolíme.
- Podľa potreby môžeme pridať horčicu, nálev z uhoriek alebo cukor. Vyrobený šalát odložíme do chladničky.
- Biele tofu rozkrojíme na polovicu a nakrájame na menšie časti.
- Pripravíme si 3 misky na obaľovanie tofu v 3 obale. Najskôr obalíme v hladkej múke, potom vo „vajíčku“ a nakoniec v strúhanke.
- Do vegánskeho vajíčka vymiešame 2 PL cícerovej múky s 1 PL vločiek z nori riasy. Podľa potreby podlejeme rastlinným mlieko. Zmes osolíme a okoreníme.
- Tofu rybu opekáme z každej strany 2 minúty na 2 PL rastlinného oleja.
- Sadáme k štedrovečernému stolu a stolujeme.
Dobrú chuť