Vegan vianočné plnené perníky

Rate this post

Čas prípravy . 1 hodina Náročnosť : ľahká Počet porcií : 15 ks

Jednoznačne najlepšie perníkové vegánske cesto, aké poznáte. Mäkučké a krásne voňavé perníky ihneď po upečení. Plnené slivkovým lekvárom a obaľované v jemnej čokoláde dodajú výnimočnú chuť sviatočnému pečivu.

POTREBUJEME

  • 300 g preosiatej hladkej múky
  • 125 g púpavového medu
  • 125 g kryštálového cukru
  • 50 g rastlinného tuku
  • 1 ks popučeného banánu ( náhrada vajíčka )
  • 1 PL perníkového korenia
  • štipka soli
  • ½ ČL sódy bikarbóny
  • 10 g kakaa
  • 50 g slivkového lekváru
  • 100 g čokolády na varenie
  • 2 PL rastlinného tuku

Cesto pripravujeme deň pred plánovaným pečením.

  1. Do menšieho kastróliku nalejeme 125g púpavového medu, nasypeme 125g kryštálového cukru a 50 g rastlinného tuku. Zmes privedieme k varu.
  2. Sladkú zmes odstavíme z platničky a necháme trochu ochladnúť.
  3. Medzitým do misky preosejeme 300 g hladkej múky spoločne s 10 g kakaa.
  4. Do sladkej uvarenej zmesi primiešame 1 PL perníkového korenia a štipku soli. Do medu pridáme popučený banán a poriadne vymiešame. Tekutú zmes pridáme k múke s kakaom a vypracujeme hladké nelepivé cesto. Podľa potreby podsypeme múkou.
  5. Cesto odložíme do chladničky a pokračujeme na druhý deň.
  6. Rúru predhrejme na 180℃.
  7. Cesto preklopíme na poriadne pomúčenú dosku a vyvaľkáme na hrúbku 0,5 cm. Vykrajujeme formičkami dva identické páry, ktoré budeme zliepať dokopy.
  8. Do prostriedku každého medovníka vložíme 1 ČL slivkového lekváru. Na vrch položíme druhý pár medovníku a prstami jemne stlačíme okraje, aby lekvár nevytiekol.
  9. Naplnené perníky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Medovníky pečieme 10 – 12 minút. Po vytiahnutí necháme vychladnúť na chladiacej mriežke.
  10. Čokoládu spoločne s 2 PL rastlinného tuku roztopíme nad vodným kúpeľom. Vrch vychladených perníkov obaľujeme v horúcej čokoláde a necháme poriadne vytuhnúť. Čokoládové perníky skladujeme v suchu a chlade, aby sa čokoláda neroztápala.

Perníky chutia najlepšie na druhý deň.

Dobrú chuť

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *