Čas prípravy . 1 hodina Náročnosť : ľahká Počet porcií : 15 ks
Jednoznačne najlepšie perníkové vegánske cesto, aké poznáte. Mäkučké a krásne voňavé perníky ihneď po upečení. Plnené slivkovým lekvárom a obaľované v jemnej čokoláde dodajú výnimočnú chuť sviatočnému pečivu.
POTREBUJEME
- 300 g preosiatej hladkej múky
- 125 g púpavového medu
- 125 g kryštálového cukru
- 50 g rastlinného tuku
- 1 ks popučeného banánu ( náhrada vajíčka )
- 1 PL perníkového korenia
- štipka soli
- ½ ČL sódy bikarbóny
- 10 g kakaa
- 50 g slivkového lekváru
- 100 g čokolády na varenie
- 2 PL rastlinného tuku
Cesto pripravujeme deň pred plánovaným pečením.
- Do menšieho kastróliku nalejeme 125g púpavového medu, nasypeme 125g kryštálového cukru a 50 g rastlinného tuku. Zmes privedieme k varu.
- Sladkú zmes odstavíme z platničky a necháme trochu ochladnúť.
- Medzitým do misky preosejeme 300 g hladkej múky spoločne s 10 g kakaa.
- Do sladkej uvarenej zmesi primiešame 1 PL perníkového korenia a štipku soli. Do medu pridáme popučený banán a poriadne vymiešame. Tekutú zmes pridáme k múke s kakaom a vypracujeme hladké nelepivé cesto. Podľa potreby podsypeme múkou.
- Cesto odložíme do chladničky a pokračujeme na druhý deň.
- Rúru predhrejme na 180℃.
- Cesto preklopíme na poriadne pomúčenú dosku a vyvaľkáme na hrúbku 0,5 cm. Vykrajujeme formičkami dva identické páry, ktoré budeme zliepať dokopy.
- Do prostriedku každého medovníka vložíme 1 ČL slivkového lekváru. Na vrch položíme druhý pár medovníku a prstami jemne stlačíme okraje, aby lekvár nevytiekol.
- Naplnené perníky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Medovníky pečieme 10 – 12 minút. Po vytiahnutí necháme vychladnúť na chladiacej mriežke.
- Čokoládu spoločne s 2 PL rastlinného tuku roztopíme nad vodným kúpeľom. Vrch vychladených perníkov obaľujeme v horúcej čokoláde a necháme poriadne vytuhnúť. Čokoládové perníky skladujeme v suchu a chlade, aby sa čokoláda neroztápala.
Perníky chutia najlepšie na druhý deň.
Dobrú chuť