Sviatočná vegánska maková štrúdľa s višňami

Rate this post

Čas prípravy . 1 hodina príprava + 35 minút pečenie Náročnosť : stredná Počet porcií :12 ks

Vianočné trhy sú v plnom prúde a v jarmočnom stánku s cukrovinkami nesmie chýbať tradičná štrúdľa. Maková, jablková, orechová. Maková štrúdľa nám padla do oka ako prvá. Prvé sústo štrúdle hovorí, že výber bol správny. Hrubá plnka maku s šťavnatými višňami. To je hotové nebíčko.

POTREBUJEME

  • 210 g hladkej preosiatej múky
  • 140 g rastlinného tuku
  • 2 PL rastlinného mlieka
  • štipku soli
  • 200 g nesladeného mletého maku
  • 350 ml rastlinného mlieka
  • 2 PL slivkového lekváru
  • 1 PL kryštálového cukru
  • 150 g višní z kompótu

Do stredne veľkej misky preosejeme 210 g hladkej múky. K múke primiešame štipku soli.

Rastlinný tuk nakrájame na menšie kocky a primiešame k sypkej zmesi. Rukami rozmrvíme tuk s múkou na drobeničku. K suchej drobeničke prilejeme 2 PL rastlinného mlieka ( ak je zmes veľmi suchá, prilejeme ešte trošku rastlinného mlieka ).

Cesto poriadne vypracujeme ( tak, aby sa nám nerozpadávalo, ani nepriliepalo na okraje misky ). Vypracovanú hrudku cesta zabalíme do fólie a necháme v chlade odležať 30 minút.

Medzitým si pripravíme makovo – višňovú náplň. Do stredne veľkého kastróliku nalejeme 350 ml rastlinného mlieka. K mlieku primiešame 1 PL kryštálového cukru. Mlieko necháme na miernom plameni zovrieť.

Ak nám mlieko zovrelo, primiešame 200 g nesladeného mletého maku a 2 PL slivkového lekváru.

Uvaríme tuhú makovú zmes. Makovú plnku varíme na miernom plameni približne 5 minút.

K uvarenej makovej plnke primiešame 150 g višní z kompótu.

Rúru predhrejeme na 190℃.

Na pomúčenej doske rozvaľkáme cesto na plát hrubí približne 0,5 cm. Snažíme sa, aby cesto bolo rovnomerne vyvaľkané zo všetkých strán. Vyvaľkané cesto potrieme hrubou vrstvou makovej plnky. Plnku nenatierame až k samotným okrajom. Cesto stočíme do štrúdle a premiestnime na plech vystlaný papierom na pečenie. Vrch popicháme vidličkou a potrieme 1 PL roztopeného rastlinného tuku.

Pečieme 35 minút.

Upečenú štrúdľu necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom.

Dobrú chuť

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *