Vianočná vegan banánová vianočka

Rate this post

Čas prípravy . 2 a 1/2 hodiny Náročnosť : Obtiažna Počet porcií : 15 – 20 ks 

Jemná, vláčna, nadýchaná a mäkučká ako obláčik. Neuveriteľný gastronomický zážitok pri ochutnávaní vegánskej banánovej vianočky s hrozienkami.

POTREBUJEME

  • 500g preosiata hladká múka
  • 40 g čerstvého droždia
  • 250 ml teplého rastlinného mlieka
  • 150 g rastlinného tuku

( roztopeného )

  • 100 g kryštálového cukru + 1 PL na kvások
  • štipka soli
  • 1 ks balenia vanilkového cukru
  • 2 ks prezretých banánov
  • kôra z ½ citróna
  • 70 g sušených hrozienok
  • 25 g rastlinného tuku na potretie vianočky
  • 1 ČL mletých orechov / mandľových lupienkov 

Do 250 ml teplého mlieka rozdrobíme celú kocku droždia, posypeme 1 PL kryštálového cukru a poprášime múkou. Hrnček s kváskom zakryjeme a necháme nakysnúť 15 minút.

Sušené hrozienka zalejeme vriacou vodou.

Do väčšej misy preosejeme 500 g hladkej múky, primiešame štipku soli, 1 balík vanilkového cukru a 100 g kryštálového cukru. Prilejeme kvások a 150 g roztopeného rastlinného tuku.

Dva prezreté banány vidličkou popučíme a pridáme k cestu.  Nastrúhame ½ citrónovej kôry a pridáme scedené hrozienka. Zmes poriadne vymiešame. Cesto sa bude lepiť, no múku nepridávame.

Mokré cesto poprášime múkou, prikryjeme suchou utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť 1 ½ – 2 hodiny.

Rúru predhrejeme na 180℃.

Vykysnuté cesto preklopíme na poriadne pomúčenú dosku a vyformujeme podlhovastý bochník. Bochník narežeme na 5 častí. Tri časti bochníka budú väčšie a 2 menšie. Rozdelené bochníky v rukách vyvaľkáme na podlhovasté valce, ktoré budeme zaplietať.

Väčšie valčeky z vrchu pritlačíme, tým spojíme všetky tri dokopy. Zaplietame ich, akoby sme zapletali vrkoč. Vianočkový vrkoč premiestnime na plech vystlaný papierom na pečenie.

Z dvoch zvyšných vytvoríme špirálu tak, že opäť vrch spojíme ( stlačením ) a zakrútime ich do špirály. Špirálu zo zvyšných 2 menších valčekov len položíme na vytvarovaný vrkoč na plechu. Vzniknú tak 2 poschodia.

Vianočku potrieme 25 g roztopeného rastlinného tuku a posypeme mletými orechami alebo mandľovými lupienkami.

Pečieme 30 – 35 minút. Po vytiahnutí z rúry vianočku potrieme vlažnou vodou, aby po vychladnutí nestvrdla.

Dobrú chuť

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *