Domáce makové a orechové šúľance – vegánsky recept

Rate this post

RECEPT

Tradičné zemiakové šúľance ! S makom, orechami, strúhankou či lekvárom. Výborné sú taktiež na slano napríklad s dusenou kapustou alebo hríbami a smotanovou omáčkou.

Na ich prípravu pritom postačia len dve hlavné suroviny : zemiaky a múka. 

POTREBUJEME 

• 1 kg uvarených zemiakov v šupke

• 250 g hladkej múky 

• štipka soli 

• 3 PL rastlinného mlieka 

• 2 PL rastlinného oleja 

• mak, orechy, lekvár na dochutenie 

• rastlinný tuk na poliatie 

• práškový cukor na dosladenie 

POSTUP

Odvážime si 1 kg zemiakov. Vo väčšom hrnci ich v šupke a osolenej vode uvaríme do mäkka. Uvarené zemiaky necháme poriadne vychladnúť. Vychladené zemiaky ošúpeme. 

Zemiaky nastrúhame na hrubo. Pridáme 250 g hladkej múky, štipku soli, 3 PL rastlinného mlieka a 2 PL rastlinného oleja. 

Zemiakové cesto v rukách poriadne vymiešame. Ak sa zdá byť cesto lepkavé, prisypávame hladkú múku podľa potreby. 

Do veľkého hrnca nalejeme vodu, v ktorej budeme variť šúľance. Hrniec musí byť dostatočne veľký, aby sa počas varenia neprilepili. 

Vymiesené cesto premiestnime na poriadne pomúčenú dosku a rozdelíme ho na 4 časti. Každú časť rukami vyvaľkáme na hrubší valec. 

Z valca odoberáme rukami malé kúsky, ktoré v rukách šúľame šúľance do požadovaného tvaru. 

Ušúľané šúľance ukladáme na pracovnú dosku vedľa seba a čakáme, kým nám v hrnci zovrie voda. 

Do vriacej vody vkladáme po jednom šúľance. Uvarené a pripravené na vytiahnutie sú v momente, kedy vyplávajú na povrch. 

Ešte teplé šúľance polejeme rastlinným tukom / maslom a posypeme posýpkou podľa chuti – makom, strúhankou, orechami. 

Podávame posypané s práškovým cukrom.

Zo zemiakového cesta vieme pripraviť šúľance tak ako na sladko tak aj na slano. 

Prajem dobrú chuť 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *