Čas prípravy . 2 a 1/2 hodiny Náročnosť : Obtiažna Počet porcií : 15 – 20 ks
Jemná, vláčna, nadýchaná a mäkučká ako obláčik. Neuveriteľný gastronomický zážitok pri ochutnávaní vegánskej banánovej vianočky s hrozienkami.
POTREBUJEME
- 500g preosiata hladká múka
- 40 g čerstvého droždia
- 250 ml teplého rastlinného mlieka
- 150 g rastlinného tuku
( roztopeného )
- 100 g kryštálového cukru + 1 PL na kvások
- štipka soli
- 1 ks balenia vanilkového cukru
- 2 ks prezretých banánov
- kôra z ½ citróna
- 70 g sušených hrozienok
- 25 g rastlinného tuku na potretie vianočky
- 1 ČL mletých orechov / mandľových lupienkov
Do 250 ml teplého mlieka rozdrobíme celú kocku droždia, posypeme 1 PL kryštálového cukru a poprášime múkou. Hrnček s kváskom zakryjeme a necháme nakysnúť 15 minút.
Sušené hrozienka zalejeme vriacou vodou.
Do väčšej misy preosejeme 500 g hladkej múky, primiešame štipku soli, 1 balík vanilkového cukru a 100 g kryštálového cukru. Prilejeme kvások a 150 g roztopeného rastlinného tuku.
Dva prezreté banány vidličkou popučíme a pridáme k cestu. Nastrúhame ½ citrónovej kôry a pridáme scedené hrozienka. Zmes poriadne vymiešame. Cesto sa bude lepiť, no múku nepridávame.
Mokré cesto poprášime múkou, prikryjeme suchou utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť 1 ½ – 2 hodiny.
Rúru predhrejeme na 180℃.
Vykysnuté cesto preklopíme na poriadne pomúčenú dosku a vyformujeme podlhovastý bochník. Bochník narežeme na 5 častí. Tri časti bochníka budú väčšie a 2 menšie. Rozdelené bochníky v rukách vyvaľkáme na podlhovasté valce, ktoré budeme zaplietať.
Väčšie valčeky z vrchu pritlačíme, tým spojíme všetky tri dokopy. Zaplietame ich, akoby sme zapletali vrkoč. Vianočkový vrkoč premiestnime na plech vystlaný papierom na pečenie.
Z dvoch zvyšných vytvoríme špirálu tak, že opäť vrch spojíme ( stlačením ) a zakrútime ich do špirály. Špirálu zo zvyšných 2 menších valčekov len položíme na vytvarovaný vrkoč na plechu. Vzniknú tak 2 poschodia.
Vianočku potrieme 25 g roztopeného rastlinného tuku a posypeme mletými orechami alebo mandľovými lupienkami.
Pečieme 30 – 35 minút. Po vytiahnutí z rúry vianočku potrieme vlažnou vodou, aby po vychladnutí nestvrdla.
Dobrú chuť