Čas prípravy . 45 minút + 2 h v chladničke Náročnosť : ľahká Počet porcií : 12 ks
Tradičný krémový múčnik, ktorému nikto neodolá. Na prípravu bude nutné zhotoviť len dve plnky – svetlú kokosovú a tmavšiu vanilkovú. Vegánsky krémeš je na nerozoznanie od klasického medového krémeša, aký poznáme z miestnej cukrárne.
POTREBUJEME
• 2 ks vegánskeho lístkového cesta
• 500 ml rastlinného mlieka
• 1 balík zlatého klasu
• 80 g práškového cukru
• 1 ks balík vanilkový cukor
• 100 g rastlinného tuhu
• 1 ks plechovka kokosového mlieka
• 1 ks rastlinná smotana
• 1 ks stužovač šľahačky
Rúru predhrejeme na 180℃. Lístkové cesto rozprestrieme na plech a popicháme vidličkou. Pečieme každé cesto samostantne 20 minút.
Lístkové cestá necháme poriadne vychladnúť a pripravíme plnky.
Do väčšieho hrnca nalejeme 500 ml rastlinného mlieka, balík zlatého klasu, balík vanilkového cukru, 80 g práškového cukru a 100 g rastlinného tuku.
Za stáleho miešania uvaríme hustý vanilkový krém, ktorý necháme poriadne vychladnúť.
Bielu časť krémeša vyrobíme pomocou 1 plechovky kokosového mlieka ( ideálne je ponechať mlieko cez noc v chladničke ) – z mlieka používame len tuhú časť, nie olej. Mlieko rozmixujeme s rastlinnou smotanou a stužovačom šľahačky. Mixujeme približne 5 minút, kým nie je konzistencia hustá.
Kokosový krém odložíme vychladnúť do chladničky na približne 30 minút.
Na veľký plech položíme jedno upečené lístkové cesto. Natrieme ho vanilkovým krémom a na vanilkový krém rozotrieme kokosovú plnku. Druhé lístkové cesto rozkrájame na štvorčeky. Štvorčeky krájame preto, aby sa koláč po stuhnutí ľahšie krájal. Nakrájané štvorce ukladáme vedľa seba na vrchnú časť koláča. Vrch zaťažíme plechom na pečenie a necháme odstáť a poriadne vytuhnúť v chladničke minimálne 2 hodiny. Ideálne je ponechať koláč tuhnúť cez noc.
Krémeš podávame posypaný práškovým cukrom alebo preliaty roztopenou čokoládou.
Dobrú chuť