Čas prípravy . 1 a ½ hodiny Náročnosť : stredná Počet porcií : 8-10 ks
Rýchla torta, ktorú si okamžite zamilujete. Nemusíte sa držať zaužívanej konvencie a použiť len banány. Naplniť sa dá aj sezónnym ovocím, ako napríklad jahody, maliny alebo čučoriedky. Kokosové mlieko z plechovky po odstatí v chladničke krásne stuhne a torta tak pekne drží tvar.
Do krému určite nezabudnite pridať šťavu z citrusu. Citrón môžete nahradiť napríklad limetkou. Dodá krému ľahkosť a sviežosť. Chuť krému dotiahne kvalitná nastrúhaná horká čokoláda.
Ak máte pocit, že tento recept je náročný, nenechajte sa odradiť. Je to vegánsky, povedzme aj zdravý recept na zákusok, ktorý je hotový za pár minút ( bez ohľadu na tuhnutie v chlade ).
POTREBUJEME
•
Korpus
• 300 g preosiatej polohrubej múky
• 130 g kryštálového cukru
• 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
• 1 ČL jedlej sódy bikarbóny
• štipka soli
• 2 PL kakaa
• 250 ml rastlinného mlieka
• 150 ml rastlinného oleja
+ olej a múka na vysypanie plechu
Krém
• 1 a ½ plechovky kokosového mlieka – tuhá časť
• 1 PL vanilkového pudingu
• 1 ks balík vanilkového cukru
• 1 ks stužovač šľahačky
• troška šťavy z citróna
• 15 g nastrúhanej horkej čokolády
+ 3 ks prezretých banánov
POSTUP
Polohrubú múku preosejeme cez sitko. Primiešame 1 ČL kypriaceho prášku , 1 ČL sódy bikarbóny, štipku soli, 130 g kryštálového cukru a 2 PL kakaa. Všetky sypké suroviny zmiešame.
Do sypkej zmesi prilejeme 250 ml vlažného rastlinného mlieka a 150 ml rastlinného oleja. Mixérom vymiešame na tuhé krémové cesto.
Rúru predhrejeme na 180℃.
Tortovú formu s priemerom 22 cm vymažeme troškou oleja a vysypeme múkou. Do tortovej formy vylejeme cesto a pečieme 30 – 35 minút. Kontrolný test prevedieme tak, že špáradlom pichneme do prostriedku cesta, ktoré sa nám na drievko neprilepí. Cesto vytiahneme z rúry a na chladiacej mriežke necháme vychladnúť.
Medzitým pripravíme krém. Na krém použijeme 1 a ½ plechovky kokosového mlieka – tuhej časti. V miske ručným šľahačom rozmixujeme mlieko, 1 PL vanilkového pudingu, balík vanilkového cukru a stužovač šľahačky. Prilejeme trošku citrónovej šťavy. Na hrubo nastrúhame 15 g horkej čokolády a ručne primiešame do krému. Krém necháme v chladničke vytuhnúť aspoň 30 minút.
Korpus rozkrojíme na polovicu. Spodok natrieme tenkou vrstvou krému, pridáme na kolieska nakrájaný 1 ks banánu. Opäť natrieme tenkou vrstvou a postup zopakujeme. Takto naplníme tortu 3 ks na kolieska nakrájaného banánu a navrstveného krému.
Druhú polovicu korpusu neukladáme na vrch, ale v rukách pomrvíme na mrveničku a posypeme vrch a boky, čím vytvarujeme „krtinec“.
Tortu necháme odležať v chladničke minimálne 2 hodiny. Ak nám torta vytuhla a drží pekný pevný tvar, rozkrájame na 8-10 väčších kúskov a podávame.
Dobrú chuť