Čas prípravy . 1 h chladenie + 15 minút pečenie Náročnosť : ľahká Počet porcií : 45 ks
História vanilkových rožkov siaha až do roku 1683. Podľa starej legendy sa prvýkrát upieklo rakúske pečivo na počesť porážky osmanských vojsk, ktoré malo v tom období na vlajke polmesiac. Vanilkové polmesiačiky sa tak stali typickým vianočným pečivom, ktoré nesmie chýbať na štedrovečernom stole v mnohých krajinách.
POTREBUJEME
- 125 g rastlinného tuku
- 75 g mletých vlašských orechov / mletých mandlí
- 50 g práškového cukru + 1 PL cukru na obaľovanie
- 150 g hladkej múky
- 1 ks balík vanilkového cukru
Cesto na vanilkové rožky pripravíme približne 1 hodinu pred plánovaným pečením.
Rastlinný tuk vyberieme z chladničky a necháme ho trošku ohriať na izbovú teplotu.
Do stredne veľkej misky navážime 150 g hladkej múky, 75 g mletých vlašských orechov ( tradičné vanilkové rožky sa pripravovali z mletých mandlí, ktoré môžeme nahradiť vlašskými orechami ) a 50 g práškového cukru.
Do sypkej zmesi pridáme zmäknutý rastlinný tuk, ktorý môžeme nakrájať na tenšie plátky, aby sa nám ľahšie pracovalo s cestom.
Sypkú zmes miešame s rastlinným tukom dovtedy, kým nevznikne nelepivá a pevná hrudka cesta. Cesto zabalíme do fólie a necháme v chladničke odležať približne hodinu.
Rúru predhrejeme na 150℃.
Stuhnuté cesto vyberieme z chladničky a odoberáme malé kúsky z ktorých šúľame malé valčeky. Každý valček zatočíme do tvaru mesiačika.
Vytvarované vanilkové rožky ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Pečieme v rúre 15 – 20 minút, kým nie sú rožky do zlatista upečené.
V miske pripravíme cukor na obaľovanie. Zmiešame dokopy 1 PL práškového cukru s 1 balíkom vanilkového cukru. Teplé rožky necháme trošku vychladnúť a obaľujeme v pripravenej sypkej zmesi.
Skladujeme v suchej papierovej krabici alebo v uzatvárateľnej sklenenej nádobe. Upečené vanilkové rožky vydržia v suchu aj niekoľko týždňov.
Z pomeru surovín upečieme približne 45 vanilkových rožkov.
Dobrú chuť