Tradičné linecké vegánske koláče

Rate this post

Čas prípravy . 1 h chladenie + 10 minút pečenie Náročnosť : ľahká Počet porcií : 20 ks

Rakúske drobné koláčové pečivo, ktoré je známe už niekoľko storočí. Slávne linecké koláčiky sa preslávili aj na Slovensku. V minulosti, tak ako dnes sa linecké pečivo pieklo najmä počas veľkonočných a vianočných sviatkov. Ich výhoda je výborná chuť a dlhá trvanlivosť. Jednoduché vegánske linecké pečivo podľa starého receptu.

POTREBUJEME

  • 150 g hladkej múky
  • 100 g zmäknutého rastlinného tuku
  • 50 g práškového cukru + 1 PL cukru na obaľovanie
  • ½ ČL citrónovej kôry
  • 1 ks balík vanilkového cukru
  • 25 g marmelády na zlepovanie pečiva

Cesto na linecké koláčiky pripravíme približne 1 hodinu pred plánovaným pečením.

Rastlinný tuk vyberieme z chladničky a necháme trošku ohriať na izbovú teplotu.

Do stredne veľkej misky navážime 150 g hladkej múky a 50 g práškového cukru. Pridáme ½ ČL nastrúhanej citrónovej kôry.

Do sypkej zmesi primiešame zmäknutý rastlinný tuk, ktorý môžeme nakrájať na tenšie plátky, aby sa nám ľahšie pracovalo s cestom.

Sypkú zmes miešame s rastlinným tukom dovtedy, kým nevznikne nelepivá a pevná hrudka cesta.

Cesto zabalíme do fólie a necháme v chladničke odležať približne hodinu.

Rúru predhrejeme na 160℃.

Pevné cesto vyberieme z chladničky a rozvaľkáme na plát hrubí približne 0,5 cm. Z cesta vykrajujeme formičkami ľubovoľné tvary. Vykrojené tvary musia byť identické, aby mali pár pri zliepaní.

Do prostriedku každého druhého vykrojeného páru urobíme jamku, aby bolo po zlepení vidieť marmeládu.

Vykrojené cesto ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Pečieme v rúre 10 minút. Po upečení opatrne vyberieme suché pečivo a poukladáme ho na chladiacu mriežku. Ešte horúce je krehké.

Suché pečivo necháme poriadne vychladnúť. Vychladené suché pečivo zliepame dokopy marmeládou a obaľujeme v 1 PL práškového cukru vymiešaného s 1 ks vanilkového cukru.

Linecké pečivo skladujeme v suchej papierovej krabici alebo sklenenej nádobe. Takto pripravené pečivo vydrží aj niekoľko týždňov.

Dobrú chuť

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *