Vegan segedínsky guláš

Rate this post

Čas prípravy . 30 minút Náročnosť : ľahká Počet porcií :4 porcie

Ikonický segedínsky guláš nesmie chýbať v tradičnom vegánskom jedálničku. Dostupné suroviny, rýchla bezstarostná príprava a lahodná chuť. Segedínsky guláš tradične podávame s domácou parenou knedľou, no skvele chutí aj s domácim zemiakovým knedlíkom. 

POTREBUJEME 

• 250 g kyslej nakladanej kapusty

• 50 g sójových kociek

• 200 ml rastlinnej smotany

• 1 ks stredne veľká cibuľa 

• 3 ks strúčiky cesnaku

• 2 PL rastlinného oleja

• štipka soli a čierneho mletého korenia

• 2 ks bobkového listu

• 2 ks celého nového korenia

• 3 ks celého čierneho korenia

• ½ ČL celej rasce

• štipka štipľavej papriky 

• štipka údenej papriky 

• 1 ks čili paprička

• 600 ml vody 

POSTUP

Sójové kocky zalejeme vriacou vodou aby zmäkli ( výraznejšiu chuť docielime namočením kociek do zeleninového vývaru ).

Cibuľu nakrájame na drobno. V stredne veľkom hrnci rozpálime 2 PL rastlinného oleja. Pridáme nakrájanú cibuľu a opekáme do zlatista. 

K cibuli pridáme ½ ČL celej rasce, 2 ks bobkového listu, 3 ks celého čierneho korenia a 2 ks celého nového korenia a prelisované 3 strúčiky cesnaku. 

Kocky scedíme od prebytočnej vody a nakrájame na menšie kúsky. Sóju pridáme k cibuli a orestujeme z každej strany 2 minúty. 

Kyslú kapustu si nakrájame na menšie kúsky. Pridáme do hrnca spoločne s kyslou šťavou.

TIP : Na osladenie kapusty používam sušené slivky, ktoré dodajú kapuste a šťave výbornú chuť.

Poprášime troškou papriky a pridáme čili ( trošku sušeného a 1ks celého čili ). Zmes osolíme a okoreníme.

Zalejeme 600 ml prevretej vody, prikryjeme pokrievkou a dusíme na miernom plameni približne 45 minút.

Uvarený segedínsky guláš nakoniec zahustíme cca 200 ml rastlinnej smotany. Dochucujeme cukrom a soľou do požadovanej sladko-slanosti.

Podávame s domácou vegánskou knedľou alebo domácim zemiakovým knedlíkom. 

Dobrú chuť 

Môj tip na záver – segedín bez kombinácie sušených sliviek a čili papričky si úprimne neviem predstaviť. Pokrmu dodá príjemne pikantno – sladkastú chuť. Tento recept si viete upraviť aj na nevegánsky spôsob samozrejme.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *