Čas prípravy . 30 minút Náročnosť : ľahká Počet porcií :4 porcie
Ikonický segedínsky guláš nesmie chýbať v tradičnom vegánskom jedálničku. Dostupné suroviny, rýchla bezstarostná príprava a lahodná chuť. Segedínsky guláš tradične podávame s domácou parenou knedľou, no skvele chutí aj s domácim zemiakovým knedlíkom.
POTREBUJEME
• 250 g kyslej nakladanej kapusty
• 50 g sójových kociek
• 200 ml rastlinnej smotany
• 1 ks stredne veľká cibuľa
• 3 ks strúčiky cesnaku
• 2 PL rastlinného oleja
• štipka soli a čierneho mletého korenia
• 2 ks bobkového listu
• 2 ks celého nového korenia
• 3 ks celého čierneho korenia
• ½ ČL celej rasce
• štipka štipľavej papriky
• štipka údenej papriky
• 1 ks čili paprička
• 600 ml vody
POSTUP
Sójové kocky zalejeme vriacou vodou aby zmäkli ( výraznejšiu chuť docielime namočením kociek do zeleninového vývaru ).
Cibuľu nakrájame na drobno. V stredne veľkom hrnci rozpálime 2 PL rastlinného oleja. Pridáme nakrájanú cibuľu a opekáme do zlatista.
K cibuli pridáme ½ ČL celej rasce, 2 ks bobkového listu, 3 ks celého čierneho korenia a 2 ks celého nového korenia a prelisované 3 strúčiky cesnaku.
Kocky scedíme od prebytočnej vody a nakrájame na menšie kúsky. Sóju pridáme k cibuli a orestujeme z každej strany 2 minúty.
Kyslú kapustu si nakrájame na menšie kúsky. Pridáme do hrnca spoločne s kyslou šťavou.
TIP : Na osladenie kapusty používam sušené slivky, ktoré dodajú kapuste a šťave výbornú chuť.
Poprášime troškou papriky a pridáme čili ( trošku sušeného a 1ks celého čili ). Zmes osolíme a okoreníme.
Zalejeme 600 ml prevretej vody, prikryjeme pokrievkou a dusíme na miernom plameni približne 45 minút.
Uvarený segedínsky guláš nakoniec zahustíme cca 200 ml rastlinnej smotany. Dochucujeme cukrom a soľou do požadovanej sladko-slanosti.
Podávame s domácou vegánskou knedľou alebo domácim zemiakovým knedlíkom.
Dobrú chuť
Môj tip na záver – segedín bez kombinácie sušených sliviek a čili papričky si úprimne neviem predstaviť. Pokrmu dodá príjemne pikantno – sladkastú chuť. Tento recept si viete upraviť aj na nevegánsky spôsob samozrejme.