Púpava je jedlá od koreňa, listov až po samotný kvet. Z kvetov púpavy lekárskej ( okrem čaju ) dokážeme uvariť chutný sirup alebo púpavový med. Sladký a chutný med si dokážeme uvariť, takmer zadarmo. Je to skvelá a lacná alternatíva včelieho medu.
POTREBUJEME
– na 400 ks púpavy budeme potrebovať
– 1,5 kg cukru kryštál
– 2 ks citrón
– 1,5 l vody
RECEPT
– 400 ks púpav ( približne 4 veľké hrste ) dáme uvariť s pokrájanými krúžkami jedného citróna. Zmes necháme zovrieť, odstavíme z platničky a v hrnci necháme luhovať 24 hodín
– Na druhý deň púpavový výluh scedíme cez gázu alebo bavlnené vrecko. Do čistého púpavového výluhu nasypeme cukor a na miernom plameni necháme vrieť 1 hodinu. Po hodine med odstavíme a nalievame do sterilných zaváraninových fliaš.
– Pretočíme hore dnom a necháme med odstáť do druhého dňa.
– Na tretí deň je med hotový na konzumáciu.
Dobrú chuť