Doteraz nechápem, prečo som si ho celé 4 roky kupovala. Nechcem to ani preratávať, koľko peňazí som za kupovanie mlieka každý týždeň vyhodila. Pretože povedzme si úprimne, rastlinné mlieko nie je lacný špás. Samozrejme sa môžeme baviť o mliekach typu Alpro, ktoré sú chutné, ale najdrahšie a kupovať si liter mlieka za takmer 3€ , budme realisti, ešte stále sme na Slovensku.
Viete koľko ma stálo 1 l domáceho rastlinného mlieka ?
Približne 0,15 centov.
Výhody rastlinného mlieka
– lacné a dostupné pre každého
– bezobalové ( ak nerátam ovsené vločky, kúpené v papierovom vrecku )
– zdravé, podporíte tráviaci trakt, ovsené vločky obsahujú vysoké množstvo vlákniny
– bezlaktózové, neobsahuje laktózu môžu aj alergici
– cruelty free, ušetríte mlieko, ktoré je určené pre zvieratá
– vegan – rastlinná náhrada
– eko – alternatíva
– bio – doma vyrobené
– raw – za studena mixované, čím mlieko nestráca nutričnú hodnotu
– homemade / handmade – viete, čo vyrábate a čo konzumujete
ALE TO NAJHLAVNEJŠIE = VÝBORNÉ !
RECEPT
POTREBUJEME
– ovsené vločky 2 šálky na 1l mlieka
– 1l vody
– štipku soli
– 1-2PL sladidla (med, agáve, cukor)
POSTUP
Do nádoby si nasypeme dve šálky ovsených vločiek ( najlepšie jemné ) a zalejeme litrom vody. Necháme cez noc v chladničke.
Na druhý deň vytiahneme, ponorným mixérom zmixujeme. Vytvorí sa hustá kašovitá zmes. Ak sa nám bude zdať mlieko veľmi husté prilejeme trošku vody a opäť premixujeme. Precedíme cez tenkú látku, šatku, gázu ( ja som použila vrecko s ktorých chodím kupovať pečivo a zeleninu, látka ako záclona ), poriadne vytlačíme mlieko. Dochutíme sladidlom a trošku osolíme ( soľ ako pasterizátor )a nalejeme do fľaše. Zo zvyšných vločiek môžeme uvariť napríklad ovsenú kašu, ktorú si zalejeme domácim chutným ovseným mliekom. Mlieko vydrží v chladničke približne týždeň. Pred každým použitím treba pretrepať.