Ako si vyrobiť ovsené mlieko

5/5 - (2 votes)

Doteraz nechápem, prečo som si ho celé 4 roky kupovala. Nechcem to ani preratávať, koľko peňazí som za kupovanie mlieka každý týždeň vyhodila. Pretože povedzme si úprimne, rastlinné mlieko nie je lacný špás. Samozrejme sa môžeme baviť o mliekach typu Alpro, ktoré sú chutné, ale najdrahšie a kupovať si liter mlieka za takmer 3€ , budme realisti, ešte stále sme na Slovensku.

Viete koľko ma stálo 1 l domáceho rastlinného mlieka ?

Približne 0,15 centov.

Výhody rastlinného mlieka

lacné a dostupné pre každého

bezobalové ( ak nerátam ovsené vločky, kúpené v papierovom vrecku )

– zdravé, podporíte tráviaci trakt, ovsené vločky obsahujú vysoké množstvo vlákniny

bezlaktózové, neobsahuje laktózu môžu aj alergici

cruelty free, ušetríte mlieko, ktoré je určené pre zvieratá

vegan – rastlinná náhrada

eko – alternatíva

bio – doma vyrobené

raw – za studena mixované, čím mlieko nestráca nutričnú hodnotu

homemade / handmade – viete, čo vyrábate a čo konzumujete

ALE TO NAJHLAVNEJŠIE = VÝBORNÉ !

RECEPT

POTREBUJEME

– ovsené vločky 2 šálky na 1l mlieka

– 1l vody

– štipku soli

– 1-2PL sladidla (med, agáve, cukor)

POSTUP

Do nádoby si nasypeme dve šálky ovsených vločiek ( najlepšie jemné ) a zalejeme litrom vody. Necháme cez noc v chladničke.

Na druhý deň vytiahneme, ponorným mixérom zmixujeme. Vytvorí sa hustá kašovitá zmes. Ak sa nám bude zdať mlieko veľmi husté prilejeme trošku vody a opäť premixujeme. Precedíme cez tenkú látku, šatku, gázu ( ja som použila vrecko s ktorých chodím kupovať pečivo a zeleninu, látka ako záclona ), poriadne vytlačíme mlieko. Dochutíme sladidlom a trošku osolíme ( soľ ako pasterizátor )a nalejeme do fľaše. Zo zvyšných vločiek môžeme uvariť napríklad ovsenú kašu, ktorú si zalejeme domácim chutným ovseným mliekom. Mlieko vydrží v chladničke približne týždeň. Pred každým použitím treba pretrepať.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *