RECEPT
Tradičné zemiakové šúľance ! S makom, orechami, strúhankou či lekvárom. Výborné sú taktiež na slano napríklad s dusenou kapustou alebo hríbami a smotanovou omáčkou.
Na ich prípravu pritom postačia len dve hlavné suroviny : zemiaky a múka.
POTREBUJEME
• 1 kg uvarených zemiakov v šupke
• 250 g hladkej múky
• štipka soli
• 3 PL rastlinného mlieka
• 2 PL rastlinného oleja
• mak, orechy, lekvár na dochutenie
• rastlinný tuk na poliatie
• práškový cukor na dosladenie
POSTUP
Odvážime si 1 kg zemiakov. Vo väčšom hrnci ich v šupke a osolenej vode uvaríme do mäkka. Uvarené zemiaky necháme poriadne vychladnúť. Vychladené zemiaky ošúpeme.
Zemiaky nastrúhame na hrubo. Pridáme 250 g hladkej múky, štipku soli, 3 PL rastlinného mlieka a 2 PL rastlinného oleja.
Zemiakové cesto v rukách poriadne vymiešame. Ak sa zdá byť cesto lepkavé, prisypávame hladkú múku podľa potreby.
Do veľkého hrnca nalejeme vodu, v ktorej budeme variť šúľance. Hrniec musí byť dostatočne veľký, aby sa počas varenia neprilepili.
Vymiesené cesto premiestnime na poriadne pomúčenú dosku a rozdelíme ho na 4 časti. Každú časť rukami vyvaľkáme na hrubší valec.
Z valca odoberáme rukami malé kúsky, ktoré v rukách šúľame šúľance do požadovaného tvaru.
Ušúľané šúľance ukladáme na pracovnú dosku vedľa seba a čakáme, kým nám v hrnci zovrie voda.
Do vriacej vody vkladáme po jednom šúľance. Uvarené a pripravené na vytiahnutie sú v momente, kedy vyplávajú na povrch.
Ešte teplé šúľance polejeme rastlinným tukom / maslom a posypeme posýpkou podľa chuti – makom, strúhankou, orechami.
Podávame posypané s práškovým cukrom.
Zo zemiakového cesta vieme pripraviť šúľance tak ako na sladko tak aj na slano.
Prajem dobrú chuť