Vegánske bobáľky s makom

Rate this post

Čas prípravy . 1 a ½ hodiny Náročnosť : stredná Počet porcií : 4

Makové bobáľky, opekance alebo pupáky. Jeden z najstarších slovenských sladkých pokrmov, ktoré sa tradične podávali na Vianoce. Od štedrovečerného stola nesmel odchádzať nik, kto si neodobral z makových pupákov. Jemné kysnuté cesto v teplom sladkom mlieku, posypané čerstvým makom. Vegánske tradičné bobáľky.

POTREBUJEME

  • 250 g preosiatej polohrubej múky
  • 1 PL kryštálového cukru
  • 30 g čerstvého droždia
  • 150 ml rastlinného mlieka
  • 40 g roztopeného rastlinného tuku
  • štipka soli  
  • 4 PL mletého maku
  • 1 PL práškového cukru
  • 200 ml teplého rastlinného mlieka

Do väčšej misky preosejeme 250 g polohrubej múky. K múke primiešame štipku soli. V prostriedku päsťou vyhĺbime jamku do ktorej rozdrvíme 30 g čerstvého droždia. Kvasnice posypeme 1 PL kryštálového cukru a zalejeme 150 ml teplého mlieka. Misku prikryjeme suchou a čistou utierkou a necháme nakysnúť 15 minút.

Roztopíme 40 g rastlinného tuku a primiešame ho k nakysnutému kvásku. Vypracujeme hladké cesto. Hrudku posypeme polohrubou múkou a necháme na teplom mieste kysnúť 45 minút.

Rúru predhrejeme na 200℃.

Vykysnuté cesto preklopíme na pomúčenú dosku a rozdelíme na dve polovice. Každú polovicu vyvaľkáme na tenký valček z ktorého odkrajujeme menšie časti veľké približne 1 – 2 cm. Odkrojené časti v rukách dotvarujeme do guličky. Vytvarované bobáľky ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Pečieme v predhriatej rúre 15 minút.

V kastróliku zohrejeme 200 ml rastlinného mlieka.

Do misy naukladáme upečené bobáľky, polejeme ich teplým mliekom a necháme 5 minút odstáť.

Nakoniec posypeme mletým makom a dochutíme práškovým cukrom alebo púpavovým medom.

Podávame po hlavnom chode štedrovečerného menu.

Dobrú chuť

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *