Vegánsky cviklový burger v domácej žemli

5/5 - (1 vote)

Pre všetkých milovníkov poriadnych burgrov ! Na Instagrame som odštartovala menšiu anketu, aký recept by ste uvítali na blogu. Prehlasovali ste sladký recept a tak vyhral slaný. A keďže som mala ešte zvyšnú cviklu, rozhodla som sa s vami podeliť o úžasný cviklový burger ! Neľakajte sa postupu. Tento recept je neskutočne jednoduchý, akurát je nutné si ho časovo rozvrhnúť.

Na cviklové burgre potrebujeme (6 ks)

  • 1 ks stredne veľkej cvikle
  • 1/2 stredne veľkej cibule
  • 1 ks strúčik cesnaku
  • 1 ČL ľanových semienok + 3 PL vody
  • 4 PL ovsených vločiek
  • 6 PL ( vrchovatých ) špaldovej múky
  • soľ a čierne korenie
  • 1 PL rastlinného / olivového oleja
  • 1 PL rastlinného / kokosového oleja

Na domáce žemle potrebujeme ( 6 veľkých ks )

  • 500 g hladkej preosiatej múky
  • 1/2 čerstvého droždia
  • 1 PL cukor kryštál
  • 250 ml rastlinného mlieka alebo vlažnej vody
  • 1 ČL soli
  • 80 ml rastlinného oleja

+ zeleninu na naplnenie žemle ( paradajky / uhorky / cibuľu … ) , horčicu alebo vegánsku majonézu na potretie

Najskôr si upečieme žemle. Do väčšej misy si preosejeme 500 g hladkej múky, ktorú vymiešame s 1 ČL soli. Do prostriedku päsťou vyhĺbime jamku do ktorej nasypeme 1/2 čerstvého droždia ( približne 20 g ). Droždie posypeme 1 PL cukru a zalejeme 250 ml teplého rastlinného mlieka ( mlieko môžeme nahradiť vodou ). Misku prikryjeme čistou utierkou a necháme nakysnúť 15 minút.

K vykysnutému kvásku prilejeme 80 ml rastlinného oleja a vypracujeme pevné nelepivé cesto. Misu s vypracovaným cestom opäť prikryjeme suchou a čistou utierkou a necháme na teplom mieste hodinu vykysnúť.

Cviklu si ošúpeme, nakrájame a varíme v mierne osolenej vode približne 45 minút. Do burgrov môžeme použiť aj varenú cviklu, čím sa výrazne skráti doba čakania.

Rúru si predhrejeme na 200℃. Vykysnuté cesto premiestnime na pomúčenú dosku a vyvaľkáme rukami hrubí valec, ktorý rozkrájame na približne 6 rovnakých častí. Plech vystelieme papierom na pečenie a z odkrojených častí tvarujeme žemle, ktoré ukladáme na plech. Vytvarované bochníky prikryjeme suchou utierkou a necháme “podkysnúť” kým sa rúra nezohreje.

Tesne pred vložením do rúry žemle z vrchu narežeme nožíkom do tvaru krížika. Pečieme približne 15 – 20 minút. Po vytiahnutí z rúry žemle potrieme vodou a necháme na chladiacej mriežke vychladnúť.

Pripravíme si ľanové “vajíčko” . Čajovú lyžičku ľanových semiačok zalejeme 3 PL vody a necháme napučať.

Na panvici si rozpálime 1 PL rastlinného oleja. Pridáme 1/2 nadrobno nakrájanej cibule a opekáme do zlatista. K cibuli pridáme 1 strúčik prelisovaného cesnaku. Zmes osolíme a odstavíme z platničky.

Medzitým scedíme uvarenú cviklu a vložíme do väčšej misky v ktorej ju budeme mixovať. Pridáme cibuľovo – cesnakovú zmes, ľanové vajíčko, 4 PL ovsených vločiek, soľ a korenie. Zmes rozmixujeme na krém. Do rozmixovanej cviklovej zmesi pridáme postupne 6 PL špaldovej múky ( ak nemáme špaldovú nahradíme polohrubou múkou ). Na panvici si rozpálime 1 PL rastlinného oleja ( v recepte bol použitý kokosový ) . Ruky si namočíme vlažnou vodou a odoberáme z cviklového cesta. V rukách vytvarujeme tvar fašírky a opekáme na panvici z každej strany 2 – 3 minúty.

Nakoniec žemle rozkrojíme, potrieme horčicou alebo vegánskou majonézou, pridáme cviklovú fašírku, navrch položíme cibuľu / zeleninu / nakladané uhorky/ čili / pár kúskov čerstvého šalátu a položíme vrchnú časť žemle. K cviklovému burgru sa výborne hodí napríklad čerstvý chren alebo zemiakové domáce hranolky.

Dobrú chuť

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *