Pre všetkých milovníkov poriadnych burgrov ! Na Instagrame som odštartovala menšiu anketu, aký recept by ste uvítali na blogu. Prehlasovali ste sladký recept a tak vyhral slaný. A keďže som mala ešte zvyšnú cviklu, rozhodla som sa s vami podeliť o úžasný cviklový burger ! Neľakajte sa postupu. Tento recept je neskutočne jednoduchý, akurát je nutné si ho časovo rozvrhnúť.
Na cviklové burgre potrebujeme (6 ks)
- 1 ks stredne veľkej cvikle
- 1/2 stredne veľkej cibule
- 1 ks strúčik cesnaku
- 1 ČL ľanových semienok + 3 PL vody
- 4 PL ovsených vločiek
- 6 PL ( vrchovatých ) špaldovej múky
- soľ a čierne korenie
- 1 PL rastlinného / olivového oleja
- 1 PL rastlinného / kokosového oleja
Na domáce žemle potrebujeme ( 6 veľkých ks )
- 500 g hladkej preosiatej múky
- 1/2 čerstvého droždia
- 1 PL cukor kryštál
- 250 ml rastlinného mlieka alebo vlažnej vody
- 1 ČL soli
- 80 ml rastlinného oleja
+ zeleninu na naplnenie žemle ( paradajky / uhorky / cibuľu … ) , horčicu alebo vegánsku majonézu na potretie
Najskôr si upečieme žemle. Do väčšej misy si preosejeme 500 g hladkej múky, ktorú vymiešame s 1 ČL soli. Do prostriedku päsťou vyhĺbime jamku do ktorej nasypeme 1/2 čerstvého droždia ( približne 20 g ). Droždie posypeme 1 PL cukru a zalejeme 250 ml teplého rastlinného mlieka ( mlieko môžeme nahradiť vodou ). Misku prikryjeme čistou utierkou a necháme nakysnúť 15 minút.
K vykysnutému kvásku prilejeme 80 ml rastlinného oleja a vypracujeme pevné nelepivé cesto. Misu s vypracovaným cestom opäť prikryjeme suchou a čistou utierkou a necháme na teplom mieste hodinu vykysnúť.
Cviklu si ošúpeme, nakrájame a varíme v mierne osolenej vode približne 45 minút. Do burgrov môžeme použiť aj varenú cviklu, čím sa výrazne skráti doba čakania.
Rúru si predhrejeme na 200℃. Vykysnuté cesto premiestnime na pomúčenú dosku a vyvaľkáme rukami hrubí valec, ktorý rozkrájame na približne 6 rovnakých častí. Plech vystelieme papierom na pečenie a z odkrojených častí tvarujeme žemle, ktoré ukladáme na plech. Vytvarované bochníky prikryjeme suchou utierkou a necháme “podkysnúť” kým sa rúra nezohreje.
Tesne pred vložením do rúry žemle z vrchu narežeme nožíkom do tvaru krížika. Pečieme približne 15 – 20 minút. Po vytiahnutí z rúry žemle potrieme vodou a necháme na chladiacej mriežke vychladnúť.
Pripravíme si ľanové “vajíčko” . Čajovú lyžičku ľanových semiačok zalejeme 3 PL vody a necháme napučať.
Na panvici si rozpálime 1 PL rastlinného oleja. Pridáme 1/2 nadrobno nakrájanej cibule a opekáme do zlatista. K cibuli pridáme 1 strúčik prelisovaného cesnaku. Zmes osolíme a odstavíme z platničky.
Medzitým scedíme uvarenú cviklu a vložíme do väčšej misky v ktorej ju budeme mixovať. Pridáme cibuľovo – cesnakovú zmes, ľanové vajíčko, 4 PL ovsených vločiek, soľ a korenie. Zmes rozmixujeme na krém. Do rozmixovanej cviklovej zmesi pridáme postupne 6 PL špaldovej múky ( ak nemáme špaldovú nahradíme polohrubou múkou ). Na panvici si rozpálime 1 PL rastlinného oleja ( v recepte bol použitý kokosový ) . Ruky si namočíme vlažnou vodou a odoberáme z cviklového cesta. V rukách vytvarujeme tvar fašírky a opekáme na panvici z každej strany 2 – 3 minúty.
Nakoniec žemle rozkrojíme, potrieme horčicou alebo vegánskou majonézou, pridáme cviklovú fašírku, navrch položíme cibuľu / zeleninu / nakladané uhorky/ čili / pár kúskov čerstvého šalátu a položíme vrchnú časť žemle. K cviklovému burgru sa výborne hodí napríklad čerstvý chren alebo zemiakové domáce hranolky.
Dobrú chuť