Piatok v školskej jedálni pamätáme všetci, všakže. Dukátové buchtičky z polotovaru a vanilkový krém tak riedky, až sa prelival cez okraje taniera. Oh joj, pritom tak dokonalé a jednoduché sladké jedlo na prípravu.
Ak pripravíme krém napríklad z kokosového mlieka a ešte na horúce buchtičky posypeme mrazené či čerstvé maliny, môžeme tento recept povýšiť bez akýchkoľvek výčitiek na sviatočné. Dokonalosť nad všetky dokonalosti.
Hlavne, nevynechajte maliny ! Tie dodajú celému receptu výnimočnosť !!!
Čas prípravy . 1 a ½ hodiny Náročnosť : stredná Počet porcií : 4 – 5 porcií
Jednoznačne najlepšie dukátové buchtičky aké ste kedy jedli. Jemné a nadýchané s vanilkovým krém sa doslova rozplývajú na jazyku. Prepojenie horúceho krému a studených sviežich malín vytvoria dokonalú kombináciu.
POTREBUJEME
- 220 g preosiatej polohrubej múky
- 280 g preosiatej hladkej múky
- 350 ml teplého rastlinného mlieka
- 20 g čerstvého droždia
- 50 ml rastlinného oleja + olej na namáčanie
- štipka soli
- 5 PL kryštálového cukru
- 1 PL vanilkového cukru
- 1 ks zlatý klas
- 1 l rastlinného mlieka
- hrsť čerstvých / mrazených malín
POSTUP
Rastlinné mlieko zohrejeme a rozmiešame s 1 PL kryštálového cukru. Do teplého mlieka s cukrom rozdrvíme 20 g čerstvého droždia. Necháme nakysnúť prikryté čistou utierkou 15 minút. Do misky preosejeme 220 g polohrubej múky a 280 g hladkej múky. K múke primiešame štipku soli a 2 PL kryštálového cukru.
K suchej zmesi primiešame vykysnutý kvások. Prilejeme 50 ml rastlinného oleja a vypracujeme nelepivé cesto ( neprisypávame múku ).
Vypracované cesto z vrchu poprášime hladkou múkou. Misku prikryjeme tanierom alebo suchou utierkou a necháme nakysnúť na teplom miesto 1 hodinu.
Rúru predhrejeme na 200℃.
Cesto preklopíme na pomúčenú dosku a jemne vypracujeme tvar podlhovastého valca. Z valca odkrajujeme menšie časti s šírkou približne 2 cm. Odkrojené časti, namáčame z bočnej strany do rastlinného oleja a ukladáme tesne vedľa seba na plech vystlaný papierom na pečenie. Nenamáčame celú buchtičku, postačí len časť, ktorá sa bude dotýkať druhej buchty.
Buchtičky vložíme do rúry a pečieme približne 15 minút. Po 15 minútach skontrolujeme buchtičky. Ak nemajú na povrchu hnedkastú kôrku, dopečieme ešte 3 minúty.
V hrnci ohrejeme 900 ml rastlinného mlieka, ktoré osladíme 2 PL kryštálového cukru a 1 PL vanilkového cukru. V 100 ml mlieka vymiešame 1 balík zlatého klasu. Do vriaceho mlieka vylejeme vymiešaný zlatý klas a varíme do zhustnutia.
Dukátové buchtičky podávame s vanilkovým krémom a posypané čerstvými malinami alebo mrazenými malinami.
Dobrú chuť