Vegánske bryndzové halušky s veggie “slaninou”

Rate this post

Čas prípravy : 30 minút Náročnosť : ľahká Počet porcií : 12 porcií

Bryndzové vegánske halušky som sľubovala na blog už niekoľko mesiacov, možno aj viac ako rok.

Viem, že tieto naše slovenské vegan náhrady vyrábajú mnohým vrásky na čele, pretože vy sa snažíte o rastlinnú náhradu a potom vás niekto odbije so slovami : “nemôžeš si dať jednoducho halušky ? Nemôžeš zjesť jednoducho slaninu ?”

S takýmito kontroverznými názormi by ste sa mohli dohadovať pokojne celé hodiny o tom čo robíte a prečo to robíte, no je to takmer to isté, ako hádačky o politike.

Jednoducho povedané nechcem, aby som niekomu nahrádzala národné jedlo, no chcem aby bolo dostupné aj tým, ktorí nemôžu jesť bryndzu no chutí im, tým, ktorí odmietajú konzumáciu mäsa a mäsových výrobkov zo zdravotných či etických zásad, no chutilo im.

Preto berte tento recept s nadhľadom a športovo. Nie je to slanina a ja ju vyslovene nechcem okopírovať. Nie je to bryndza a z tofu ( strukovina, nie syr ľudkovia ) nevyrobím ovčiu bryndzu zo salaša.

No ak ste vegetariáni, vegáni alebo len nadšenci zdravého životného štýlu, radi skúšate nové recepty či experimenty s jedlom, tento recept je to pravé “orechové”. Musím priznať, že u nás doma mali veľký úspech a to som vegánka len ja.

Tak ideme nato, tadá…

POTREBUJEME 

  • 500 g polohrubej múky
  • 4 ks zemiakov 
  • 600 ml studenej vody 
  • 1 ČL soli 

Vegánska bryndza 

  • 2 ks bieleho tofu 
  • 1 ks údeného tofu 
  • 1 PL lahôdkového droždia 
  • 2 ks jarnej cibule 
  • 1 ČL horčice 
  • šťava z ½ citróna 
  • 60 ml rastlinnej smotany
  • 1 ks balenie tempehu
  • pažítka alebo jarná cibuľa 

+ rastlinná kyslá smotana alebo rastlinný zakýsaný nápoj

POSTUP

Vo veľkej mise zmiešame 500 g polohrubej múky s 1 ČL soli. Prilejeme 600 ml vody a pridáme očistené a najemno nastrúhané 4 stredne veľké zemiaky.

Vypracujeme haluškové cesto. 

Do veľkého hrnca nalejeme vodu, ktorú osolíme a necháme zovrieť. 

Medzitým pripravíme vegánsku bryndzu. 

Biele tofu a údené tofu nakrájame na veľké kocky Podlejeme troškou rastlinnej smotany a vymixujeme na hladký krém. Do krému pridáme nadrobno nakrájané biele časti jarnej cibule, 1 ČL horčice, ½ ČL soli, 1 PL lahôdkového droždia a šťavu z ½ citróna. Všetko dokopy rozmixujeme a odložíme nachvíľu do chladničky. 

Do vriacej vody v hrnci pomocou haluškovača vyrobíme zemiakové halušky. 

Uvarené halušky vyplávajú na povrch hrnca. Halušky scedíme z vody, prepláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať. 

Tempeh nakrájame na drobné kocky a opekáme na troške oleja.

Uvarené halušky vymiešame s vegánskou bryndzou. 

Podávame posypané pečeným tempehom s pažítkou alebo jarnou cibuľou. 

Dobrú chuť 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *