Dnes oslavujem moje meno a preto som sa rozhodla pripraviť pre rodinu menšiu meninovú oslavu. Deň pred som zisťovala, čo dobré by som mohla navariť. Koláč bol okamžite zamietnutý a tak som vymyslela menšie prekvapenie. V piatok večer som založila rozkvas a ráno vypracovala 3 bochníky na pizzu. Do poslednej chvíle netušili, čo budem pripravovať. Tipy padli na langoše, slané pagáče a mini chlebíky. Až do poslednej chvíle netušili, že pripravujem ich milovanú pizzu. Ja som si pripravila vegánsku, no pre ostatných som pripravila nevegánske – šunkovú a syrovú. Recept na základné kváskové cesto na pizzu mám od @chutodnaty od ktorej som pripravovala aj svoj prvý kváskový chlebík a ku ktorému sa vraciam neustále. Paradajkový základ som pripravovala domáci. Na pizzu si môžete naukladať čokoľvek. Od najrôznejšej zeleniny až po tofu, vegánskych syrov, tempeh či seitan.
INGREDIENCIE
- ROZKVAS –
- 1 PL materského kvásku,
- 150 g vlažnej vody,
- 150 g hladkej múky ( zmiešame a necháme kysnúť 12 hodín )
- CESTO –
- 350 g hladkej múky,
- 2 PL olivového oleja,
- 1/2 ČL soli,
- 1 ČL cukru,
- 130 g vlažnej vody
- + rozkvas
- PARADAJKOVÝ ZÁKLAD –
- 2 veľké čerstvé paradajky
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 PL olivového oleja
- 1 ČL zemiakového škrobu
- soľ a čierne mleté korenie
- sušenú bazalku
- sušené oregano
- NA PIZZU
- tofu / tempeh / seitan
- zeleninu podľa chuti – cibuľa, paprika, baklažán, cuketa, kukurica, špargľa, olivy ….
- na posypanie rukola ( voliteľné )
POSTUP
- Deň pred plánovanou prípravou kváskovej pizze je nutné vypracovať rozkvas. Na rozkvas budeme potrebovať 150 g hladkej múky, 150 g vlažnej vody a 1 PL existujúceho materského kvásku. Všetko dokopy poriadne premiešame, prikryjeme tanierikom, odložíme na teplé miesto a čakáme 12 hodín do druhého dňa.
- Ráno zamiesime cesto na pizzu. V miske vymiešame suché prísady. Hladkú múku, soľ a cukor. Do sypkej zmesi prilejeme 130 g vlažnej vody, pridáme 2 PL olivového oleja a vykysnutý rozkvas, ktorý sme pripravovali deň pred. Vypracujeme bochník, ktorý premiestnime na pomúčenú dosku a rozdelíme na 3 časti. Všetky vypracované bochníky prikryjeme hlbšou miskou a necháme 3 hodiny nakysnúť.
- Rúru si predhrejeme na 250°C.
- Dve veľké čerstvé paradajky vložíme do kastrólika s vriacou vodou. Povaríme 3 -5 minút ( dokým nezačnú praskať ) a vyberieme paradajky z kastrólika. Takto sme sparili paradajky a môžeme ich ľahko ošúpať. Sparené paradajky ošúpeme a vyrežeme zelený tvrdý vrch paradajky. Ešte horúce paradajky nakrájame na kocky. Na panvici si rozpálime 1 PL olivového oleja, pridáme 3 strúčiky prelisovaného cesnaku a opečieme 2 minúty. Pridáme horúce paradajky. Zmes osolíme, okoreníme, pridáme sušenú bazalku a sušené oregano ( môžeme nahradiť čerstvým ). Všetko opečieme 3 minúty na panvici, aby sa chute prepojili a odstavíme z horúcej platničky. Paradajkovú zmes preložíme do vyššej nádoby, pridáme 1 ČL zemiakového škrobu a tyčovým mixérom rozmixujeme na hladký krém.
- Krásne nakysnuté bochníčky vytvarujeme do požadované tvaru pizze. Natiahnuté pizza cesto premiestnime na plech vystlaný papierom na pečenie. Vrch pizze potrieme paradajkovým základom a obložíme pizzu podľa chuti.
- Pizzu pečieme v predhriatej rúre 10 minút.
- Hotovú pizzu podávame s čerstvou rukolou.
Dobrú chuť