Čas prípravy . 1 ½ hodiny Náročnosť : stredná Počet porcií : 6 veľkých ks
Celom obyčajné rodinné vegánske langoše. Upiecť ich raz, rozhodne stačiť nebude. Vynikajúce a nadýchané ako obláčik. Výborne chutia potreté čerstvým cesnakom alebo s vegánskou kyslou smotanou či tatárskou omáčkou.
POTREBUJEME
- 500 g preosiatej hladkej múky
- 20 g čerstvého droždia
- 1 PL kryštálového cukru
- 250 ml teplej vody
- 3 PL rastlinného oleja
- 2 ČL soli do cesta
- 6 PL oleja na vyprážanie
- cesnak na potretie
Do veľkej misy preosejeme 500 g hladkej múky. Múku premiešame s 2 ČL soli. V prostriedku múky päsťou vyhĺbime jamku do ktorej rozdrobíme 20 g čerstvého droždia. Droždie posypeme 1 PL kryštálového cukru a zalejeme 250 ml teplej vody. Kvások prikryjeme suchou utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť 15 minút.
Do vykysnutého cesta prilejeme 3 PL rastlinného oleja. Langoše budú tak krásne nadýchané. Cesto poriadne vymiesime a opäť prikryjeme suchou utierkou. Necháme kysnúť na teplom mieste 45 minút.
Vykysnuté cesto preklopíme na poriadne pomúčenú dosku.
Vyvaľkáme hrubší valec, ktorý nožíkom pokrájame na približne rovnaké kúsky. Z odrezaných kúskov vytvarujeme bochník, ktorý od prostriedku ku okrajom prstami naťahujeme. Okraj langoša musí byť hrubší ako prostriedok.
V panvici rozpálime 6 PL rastlinného oleja na vyprážanie.
Do rozohriateho oleja vkladáme vytvarované langoše a opekáme z každej strany približne 2 minúty.
Upečené langoše necháme odkvapkať od oleja na čistej papierovej kuchynskej servítke.
Strúčik cesnaku rozpučíme a zriedime s 1 PL čistej vody alebo s 1 PL olivového oleja.
Podávať môžeme s vegánskou kyslou smotanou či vegánskou tatárskou omáčkou a potreté cesnakom.
Dobrú chuť