Bazový sirup som robila historicky prvýkrát. Ako prvé som musela nájsť voľne rastúcu bazu. Na Orave som nemala ani najmenšie tušenie, kam by som za bazou mohla vyraziť. Oslovila som známu a ochotne sme sa spolu vybrali nazbierať čerstvú bazu. Mimochodom ak ste Námestovo a okolie, bazu nájdete smerom na Skalku cesta na kapličku za Námestovom smer Jasenica. Okolo lesnej cesty jej nájdete požehnane. Tento a budúci týždeň bude mať najväčšie kvety. My sme boli zbierať v nedeľu a mali sme čo robiť, aby sme nazbierali už rozkvitnuté kvety. Recept mi preposlala známa so slovami : “je overený“. Po dnešnom testovaní musím priznať, že jej slová sa naplnili. Už si predstavujem studený drink s minerálkou, limetkou a bazovým sirupom, vodu a horúce lúče slnka.
- Zmierňuje migrénu
- Uvoľňuje a zmierňuje bolesť brucha či kolien
- Podporuje imunitu
- Vhodný aj ako prevencia proti chrípke, pretože podporuje potenie
- Lieči kašeľ, hlieny a zápaly
- Podporuje trávenie a dokáže prečistiť tráviaci trakt
- Olej z čerstvej bazy urýchľuje hojenie poranenej kože
- Bazový čaj s citrónom má detoxikačné a antibakteriálne účinky
Výroba bazového sirupu postup
Ingrediencie
- košík plný bazových kvetov
- 6 kg kryštálového cukru
- 4 l studenej vody
- 5 sáčkov kyseliny citrónovej
- veľký hrniec
Postup
Vodu necháme prevrieť vo veľkom hrnci. Do studenej vody namočíme nazbieranú bazu a necháme luhovať v hrnci 24 hodín.
Na druhý deň vyluhovanú bazu scedíme sitkom. Do bazového výluhu nasypeme 6 kg cukru a 5 sáčkov kyseliny citrónovej.
Všetko spoločne varíme na miernom ohni, kým sa cukor neroztopí. Zo začiatku je nutné sirup premiešavať každých 10 minút, pretože na spodku hrnca sa vytvára cukrový “zlepenec” a ten by mohol prihorieť.
U nás sa baza + – varila približne 2 hodiny na miernom ohni.
Uvarený sirup nalejeme do fliaš, ideálne sklenených a necháme odstáť do druhého dňa. Takto pripravený bazový sirup vydrží do nasledujúceho roka.
Môj tip !
Na našu spotrebu sirupu bolo 4 l veľmi veľa. Vyšlo až 7 veľkých fliaš sirupu. Pravdepodobne rozdám sirup rodine a známym. Ak nemáte veľkú spotrebu sirupu, bohato postačí polovičná dávka.