Čas prípravy 30 minút Náročnosť : ľahká Počet porcií : 4-5
Cícer patrí medzi najzdravšie strukoviny. Aj vďaka vysokému obsahu vlákniny podporuje a uľahčuje trávenie. Hubovo – cícerový perkelt je zdravý, chutný a cenovo dostupný obed pre celú rodinu !
POTREBUJEME
Cícerový perkelt
- 1 celá plechovka cíceru
- 170 g hríbov ( šampiňóny, lesné hríby )
- 1 ks stredne veľká cibuľa
- 3 ks strúčiky cesnaku
- 250 ml rastlinnej smotany
- 1 PL zemiakového škrobu
- 2 PL rastlinného oleja
- 1 l studenej vody ( pre výraznejšiu chuť môžeme použiť 1 l domáceho zeleninového vývaru alebo kocku zeleninového bujónu )
- 2 ks bobkového listu
- 1 a ½ ČL sladkej mletej červenej papriky
- štipka soli
- štipka korenia
- petržlenová vňať na dochutenie
Halušky
- 400 g hladkej múky
- 400 ml studenej vody
- štipka soli
Na dne stredne veľkého hrnca rozpálime 2 PL rastlinného oleja. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a opekáme do zlatista. Pridáme prelistované 3 strúčiky cesnaku a 2 ks bobkového listu.
Zvolené čerstvé hríby ručne alebo mixérom nasekáme na jemno a pridáme do hrnca k cibuli. Podlejeme 1 dcl vody a dusíme.
Celú plechovku cíceru scedíme a pridáme k cibuli. Poprášime 1 a ½ ČL sladkej mletej červenej papriky a podlejeme 1 l studenej vody. Zmes osolíme a okoreníme, prikryjeme pokrievkou a dusíme 15 minút.
Medzitým si uvaríme halušky. Vo väčšom hrnci necháme zovrieť osolenú vodu.
V miske vymiešame 400 g polohrubej múky s 400 ml studenej vody a štipkou soli. Husté cesto scedíme cez haluškovač do vriacej vody.
Halušky scedíme cez sitko, prepláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať.
Uvarený perkelt zjemníme 200 ml rastlinnej smotany. Zvyšných 50 ml smotany vymiešame s 1 PL zemiakového škrobu a zahustíme riedku omáčku. Pomaly miešame a čakáme, kým perkelt zovrie.
Hotový cícerový perkelt podávame s haluškami a posypaný čerstvým petržlenom.
Dobrú chuť