Fašiangy, Turíce, Veľká noc príde ….
Jar je za dverami. Ako lepšie osláviť jej príchod, ak nie dobrým jedlom ? Myslím, že tento recept môžem pokojne vyhlásiť za jeden z tých najviac #easy , ktoré si dokážete vytvoriť len zo základných surovín zo “špajzky”.
Hlavné suroviny na prípravu tvorí len múka, mlieko, droždie a lekvár.
Ak ste práve neveriacky nadvihli obočie, tak vás ubezpečím, že toto sú skutočne “takmer” všetky suroviny na prípravu fašiangových šišiek. Nie je to žiadna zdravá chuťovečka ale poriadna kalorická nádielka, no vždy si ju viete upraviť aj podľa vlastných preferencií. Napríklad zameniť múku za zdravšiu alternatívu, použiť kvások alebo domáci lekvár bez cukru.
Na prípravu vegánskych šišiek budeme potrebovať
- 500 g polohrubej múky
- 20 g čerstvého droždia ( 1/2 kocky )
- štipka soli
- 1 PL kryštálového cukru
- 200 ml rastlinného mlieka
- 2 PL rastlinného oleja
- 1 ks balík vanilkového cukru
- kôra z citróna
- + olej na vysmážanie
- domáci lekvár
Do veľkej misy nasypeme polohrubú múku, ktorú premiešame so štipkou
soli. V prostriedku vytvoríme jamku, do ktorej rozmrvíme 20 g droždia a posypeme ho 1 PL kryštálového cukru.
Droždie s cukrom zalejeme zohriatym vlažným rastlinným mliekom ( nie
horúcim ), prikryjeme utierkou a necháme 15 kysnúť.
Po 15 minútach máme kvások hotový. Do zmesi prilejeme 2 PL rastlinného
oleja, jeden balík vanilkového cukru a nastrúhanú kôru približne z 1/3 citróna.
Začíname vypracovávať cesto. K cestu si prilievame teplú vodu alebo rastlinné mlieko a pracujeme dovtedy, kým sa nám neodliepa od okrajov. Misu s vypracovaným cestom zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste 45 minút vykysnúť.
Vykysnuté cesto premiestnime na pomúčenú dosku a cesto vyvaľkáme hrúbku 2-3 cm. Pohárom vykrajujeme z cesta krúžky, ktoré necháme podkysnúť pod utierkou, kým sa nám v panvici nezohreje olej na
vysmážanie.
Vyprážame v hlbšej panvici. Šišky by mali v oleji plávať, aby sa poriadne
opražili z každej strany. Každú stranu šišky opekáme približne 2 minúty.
Vypražené šišky ukladáme na servítku, aby odtiekol prebytočný olej. Výborne sa hodí hlbší plech na pečenie. Dno plechu vystelieme papierovou
servítkou a šišky ukladáme jednu vedľa druhej.
Hotové šišky napĺňame domácim lekvárom.
Dobrú chuť