Čas prípravy . 1 ½ hodiny Náročnosť : obtiažna Počet porcií : 5-6
Buchty na pare sú slovenská klasika. Plnku je možné obmeniť čokoládou, slivkovým lekvárom alebo sezónnym ovocím. Pripraviť si domáce buchty na pare, nie je tak zložitý proces, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Poďme sa spoločne pustiť do prípravy.
POTREBUJEME
• 500g múka polohrubá
• 20 g čerstvého droždia
• štipka soli
• 1 PL kryštálového cukru
• 200 ml rastlinného mlieka
• 1 PL rastlinného oleja
• + olej na potretie buchiet
• 200 g mletého maku
• 250 ml rastlinného mlieka
• 1 PL lyžica práškového cukru
Do veľkej misy nasypeme polohrubú múku, ktorú premiešame so štipkou soli.
V prostriedku vytvoríme jamku, do ktorej rozmrvíme 20 g droždia a posypeme ho 1 PL kryštálového cukru. Droždie s cukrom zalejeme zohriatym vlažným rastlinným mliekom ( nie horúcim ), prikryjeme utierkou a necháme 15 kysnúť.
Po 15 minútach máme kvások hotový. Prilejeme 1 PL rastlinného oleja a začíname vypracovávať cesto. K cestu si prilievame teplú vodu alebo rastlinné mlieko a pracujeme do kým sa nám cesto neodliepa od okrajov. Misu s vypracovaným cestom zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste 45 minút nakysnúť.
Medzitým si uvaríme makovú plnku. V menšom hrnci zohrejeme rastlinné mlieko. Do teplého mlieka prisypeme mak a cukor. Celú zmes necháme vychladnúť.
Vykysnuté cesto rozdelíme na polovicu. Každú polovicu vyvaľkáme na hrúbku 1 cm. Cesto rozrežeme na mriežky a naplníme makovou plnkou. Vytvoríme bochníky, ktoré necháme pod utierkou podkysnúť, kým nám nezovrie voda v hrncoch.
Na naparovanie buchiet používame sitko na parenie. Ak nemáme sitko, použijeme starý trik na parenie. Na hrniec si položíme čistú utierku, ktorú špagátom utiahneme okolo okraja. Na utierku budeme ukladať buchty. Buchty neukladáme na sitko príliš natesno, pretože počas parenia zväčšia objem. Sitko alebo utierku s buchtami prikryjeme miskou alebo pokrievkou. Buchty paríme 10 minút, počas parenia neodkrývame pokrievku.
Hotové naparené buchty podávame s práškovým cukrom, posypané makom a poliate roztopeným rastlinným maslom.
Dobrú chuť