Toto je starý recept, ktorý bol nájdený v babkinej kuchárskej knihe a prerobený na vegánsku verziu. Krehký a vláčny jablkový koláč ku kávičke je ideálna voľba na víkendové pečenie.
POTREBUJEME
1 kg očistených jabĺk 200 g polohrubej múky – 1 ks kypriaci prášok do pečiva – 200 g cukor kryštál – 1 ks vanilkový cukor – 1 ČL mletej škorice – 170 ml rastlinného oleja – 280 ml rastlinného mlieka – olej a múka na vysypanie plechu – práškový cukor na ozdobu
Vo väčšej mise si vymiešame sypké suroviny. Odvážime si 200 g polohrubej múky a primiešame so štipkou soli.
Pridáme jeden celý balík kypriaceho prášku do pečiva, 200 g kryštálového cukru.
K sypkej zmesi prilejeme 280 ml vlažného rastlinného mlieka, 170 ml rastlinného oleja.
Ak sa nám zdá cesto tuhšie, prilievame trošku vlažného mlieka. Konečná konzistencia cesta nemá byť riedka ale tuhšia.
Odvážime si 1 kg jabĺk, ktoré očistíme od šupky. Jablká nastrúhame na strúhadle na jemno. Očistené a nastrúhané jablká premiešame s 1 balíkom vanilkového cukru a 1 ČL škorice.
Rúru si predhrejeme na 180°C . Plech na pečenie si vymastíme rastlinným olejom a vysypeme polohrubou múkou ( alebo strúhankou ).
Na spodok si vysypeme nakrájané a ochutené jablká. Na vrch jabĺk preložíme cesto.
Vrch cesta popicháme vidličkou a pečieme 30 – 45 minút, kým nie je povrch koláča do zlatista upečený.
Jablká prikryté cestom zostanú šťavnaté a vláčne a povrch cesta zdvojnásobí pečením objem. Cesto nie je suché, ale vláčne a na povrchu vytvorí chrumkavú a krehkú kôrku.
Upečený koláč ozdobíme práškovým cukrom a sezónnym ovocím. Napríklad malinami a čerstvou mätou.
Dobrú chuť