SLOW / Recept na púpavový med

Rate this post

V novembri sme sa presťahovali na dedinu. Zapadnutí v snehu sme prežili do jari. A jar nás skutočne odmenila za dlhú a chladnú zimu.

Okolie nášho domu je teraz v máji doslova posiaté púpavovými kvetmi. Háje a lúky sú zaliaté žltou farbou. Bol by hriech nevyužiť dary prírody, ktoré nám v tomto ročnom období ponúka.

Myslím, že varenie púpavového medu sa stane našou rodinnou tradíciou.

POTREBUJEME

400 ks hlavičiek púpav

1,5 kg cukru

1,5 l vody

2 veľké citróny

veľký hrniec na varenie

6 ks stredne veľkých zavaraninových fliaš

POSTUP

Nazbierame 400 ks púpavových hlavičiek. Púpavu zbierame ideálne na lúke, záhrade alebo ďalej od cesty.

Do veľkého hrnca nasypeme nazbierané púpavy, zalejeme 1,5 l vody a pridáme umyté a na kolieska nakrájané 2 veľké citróny.

Vodu s púpavami necháme prevrieť a odstavíme z platničky. Púpavu luhujeme v hrnci 24 hodín.

Na druhý deň vyluhovanú púpavu poriadne scedíme ( cez plátno alebo sitko ) a vyžmýkame všetku šťavu.

Do vyluhovanej púpavovej “šťavy” pridáme 1,5 kg cukru a na miernom ohni varíme 1,5 – 2 hodiny ( občas premiešame ).

Zo začiatku premiešavame častejšie, aby cukor neprihorel. Voda by mala mierne vrieť.

Púpavový med je hotový, keď sa väčšina vody odparí. Do čistých zavaraninových fliaš nalejeme ešte horúci med a odložíme na 24 hodín hore dnom odležať.

Med na druhý deň ochladne, zhustne a je pripravený na konzumáciu.

Domáci púpavový med je skvelý nie len do čaju, ale aj pri chorobám dýchacích ciest. Med môžeme užívať ako medicínu po lyžičkách.

Dozdobené fľašky medu sú krásnym darčekom pre rodinu a priateľov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *